ЦІННОСТІ. Старовинні монети і скіфські наконечники стріл виявили харківські прикордонники в одному з потягів, який прямував у Росію. Як поінформувала прес-служба Східного регіонального управління Державної прикордонної служби України, пасажир, який віз незадекларовані старовинні цінності, їхав рейсом Дніпропетровськ — Москва. Інформацію про можливе переміщення скарбів прикордонники отримали заздалегідь. Тож під  час прикордонного  оформлення потяга провели його детальний огляд за допомогою металодетектора. Як тільки він задзвенів під час огляду одного з пасажирів, стало зрозуміло, що це і є об’єкт пошуків.

Порушником виявився молодик, громадянин України, який примотав до свого тіла 59 срібних і 30 мідних монет Золотої Орди

ХІІІ—ХVІ ст., а також 24 скіфські наконечники стріл ІV—ІІІ ст. до н. е. Усі ці предмети  вилучили й передали  митникам, які проведуть експертизу і встановлять їхню історичну і культурну цінність.

На жаль, такі випадки на українсько-російському кордоні не поодинокі.

Нещодавно там затримали двох росіян, які також  намагалися вивезти історичні цінності з України. Вони зібралися перетнути кордон у пункті пропуску «Гоптівка». Водій помітно нервувався, чим і привернув увагу прикордонників, які  направили автомобіль на «червоний коридор» для проведення огляду. Під час усного декларування громадяни Росії заявили, що в автомобілі їхні особисті речі та картонні коробки, які належать їхнім знайомим. Саме в тих коробках і було виявлено більш як сотню предметів старовини: ікони, картини, люстру, годинник, столові  прибори тощо. Цей скарб також було вилучено й направлено на експертизу.