КОРДОН. Сумські митники спільно з прикордонниками вилучили незадекларовану старовинну скрипку, яку намагався вивезти до російської столиці провідник потягу Львів—Москва. Сталося це під час огляду купе на митному посту Хутір-Михайлівський.

Як розповіла керівник прес-служби Сумської митниці Оксана Кедя, провідник пояснив, що везе скрипку до Москви знайомому майстру, аби той налаштував звук. Інструмент і справді мав занедбаний вигляд, крім того, був укритий товстим шаром пізнього лаку. Виявилося, що скрипка зроблена відомим майстром Анатолієм Леманом (1859—1913 рр.) у 1908 році в Санкт-Петербурзі у період  його особливої творчої активності. Експерти стверджують: на теренах України вона має унікальну культурно-мистецьку та історичну вагу.

Анатолій Леман вважається родоначальником нової російської школи скрипкових майстрів, автор відомої праці «Акустика скрипки». У ній він  першим у Росії науково обгрунтував основні принципи виготовлення музичних інструментів, зокрема смичкових. Життя майстра пов’язане і з Україною: на початку минулого століття він кілька років мешкав у Вінниці та Житомирі. Всього Леман виготовив приблизно 200 інструментів, серед яких не тільки скрипки, а й віолончелі, альти.

Чарівний інструмент врятовано. Фото прес-служби митниці

Вилучений раритет, відомий під назвою «Психея», цілком ймовірно, належав сім’ї відомих музикантів Гертовичів. На антикварному ринку роботи А. Лемана трапляються вкрай рідко, а вилучена скрипка, за оцінкою експертів, коштує 600 тисяч гривень.

Стосовно громадянина, який намагався вивезти інструмент за кордон, порушено кримінальну справу.