УРОЖАЙ. Чернігівські аграрії виконали третину своїх жнивних зобов’язань,  намолотивши понад мільйон тонн збіжжя. Ця подія приємна ще й тим, що вперше за останні три роки вагомий врожай дали виключно ранні зернові.

Високий результат було закладено сівбою по добрих попередниках насінням високих репродукцій переважно вітчизняних сортів.

Начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Анатолій Максак зазначив, що 2012 рік входить у новітню історію  регіону з найбільшими посівними площами під кукурудзу на зерно — 323,2 тис. га, під сою — 42 тис. га.

Якщо подивитися на структуру посівних площ сільськогосподарських культур з точки зору задоволення запитів сьогоднішнього аграрного ринку, то чернігівські товаровиробники братимуть на ньому участь групами зернових та технічних культур. Тим більше, що цього року врожай кукурудзи на зерно в області очікується в межах 1,7 мільйона тонн.

Загалом аграрії регіону налаштовані зібрати 2 млн 749 тис. тонн збіжжя, встановивши своєрідний рекорд, якого у цих краях ще не досягали.

До збирання ранніх зернових було залучено 2487 власних зернозбиральних комбайнів, зокрема з інших організацій та підприємств — 95, а також 254 — з-за меж області. Запобігти втратам зерна під час жнив допомагають заходи, розроблені управлінням агропромислового розвитку облдержадміністрації спільно з науковими працівниками Національної академії аграрних наук України з урахуванням кліматичних особливостей регіону.