ПЕРСПЕКТИВА. Реалізація Стратегії реформування системи надання соціальних послуг (схвалена Кабінетом Міністрів 8 серпня) має значно посилити захист найуразливіших категорій громадян. А забезпечення доступу українців до соціальних послуг і підвищення якості та ефективності їх надання є головною метою цього документа.

Ним визначено цілі та пріоритетні напрями проведення реформи в соціальній сфері, передбачено заходи з розширення доступу до соціальних послуг осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги. Розширюватиметься й перелік послуг, які надаються за місцем проживання громадян, окремо запроваджуватиметься їх стандартизація. Зокрема передбачено розробити і запровадити методику проведення оцінки потреб дитини та її сім’ї як обов’язкову умову для планування та надання соцпослуг. Особливу увагу приділятимуть підвищенню здатності батьків забезпечувати розвиток та виховання дитини, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Окрім цього, планується створити реєстри надавачів та отримувачів таких послуг. А для комплексного вирішення проблемної ситуації громадянина допомогу передбачено за принципом «єдиного вікна».

Уся робота перебуватиме під суворим контролем як відповідних органів влади, так і громадськості. До планування та надання соцпослуг, проведення моніторингу їх якості також залучатимуться громадські, благодійні та релігійні організації. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»