КОНКУРЕНЦІЯ. Пріоритетними напрямками роботи органів Антимонопольного комітету України (АМКУ) у 2013 році стануть захист та розвиток конкуренції на соціально важливих ринках. Про це повідомила прес-служба АМКУ з посиланням на голову відомства  Василя Цушка.

Ідеться зокрема про дослідження ринків реалізації лікарських засобів; підключення об’єктів містобудування до інженерних мереж електро-, газо-, тепло-, водопостачання та водовідведення; збирання, вивезення, переробку і захоронення побутових відходів; супутніх послуг під час надання адмінпослуг; ритуальних послуг.

Для посилення конкуренції у 2013-му АМКУ здійснюватиме постійний моніторинг послуг надання в оренду земель сільгосппризначення всіх форм власності.

«Перед органами Антимонопольного комітету стоїть завдання вивчити ситуацію про стан конкуренції на цих ринках та надати відповідні пропозиції керівництву держави. Наша мета — підвищити відкритість ринку, зняти невиправдані бар’єри для ведення бізнесу. Комітет виступає за рівні та вільні можливості на ринках для всіх їх учасників», — зазначив В. Цушко.

АМКУ під час досліджень ринків та розслідувань у 2013 році запланував низку «круглих столів» із представниками бізнесу та громадськості.

Ще одне важливе завдання комітету на 2013-й — розробка проекту закону «Про затвердження Загальнодержавної програми розвитку конкуренції в Україні на 2014—2024 роки». Для його розробки буде залучено світових експертів у галузі конкурентної політики. Так, наприкінці січня 2013 року за участю керівників конкурентних відомств провідних країн та керівників органів державної влади відбудеться міжнародний семінар «Стратегія розвитку конкурентного законодавства в Україні та огляд міжнародного досвіду».