ЮВІЛЕЙ. Він не знає формули щастя, але вважає свою долю щасливою: бо не мав особливих амбіцій, а виконував усе, чого від нього очікували, передає Перший Національний.

Так говорить про своє життя Блаженніший Любомир Гузар. 10 років він очолював Українську греко-католицьку церкву. Сьогодні кардиналу виповнюється 80 років.

Дуже скромний і з почуттям самоіронії, кажуть про кардинала Гузара. 80-річний Любомир Гузар відмовляється від нагород та почесних звань і більшу частину свого часу намагається спілкуватися із молоддю. Каже, він і сам все життя відкриває для себе щоразу по-новому здавалось би усталені речі. Наприклад, що таке спокуса.

Блаженніший Любомир Гузар:

– Спокуса сама в собі – це не є зле. Спокуса – це є нагода рости. Так само, як добрий тренер доброго спортовця, атлета заставляє його щораз більше, щораз більше працювати.

Більшу частину життя Любомир Гузар провів за кордоном – його родина емігрувала у 44-му. А після здобуття незалежності - повернувся в Україну і у 2001-му був обраний главою УГКЦ. Два роки тому за станом здоров'я склав повноваження. Його наступником став Блаженніший Святослав. Втім слово Гузара має надзвичайну силу, кажуть віряни.

Марія, прихожанка храму св.Василя (УГКЦ):

– Коли якась проблема – включаю касету, де святіший щось радить, і це для мене життя, яке я починаю розуміти з цих вуст.

За ті десять років, що Любомир Гузар очолював УГКЦ, зробив чимало здавалось би неймовірних речей. Наприклад, переніс осідок церкви зі Львова до Києва.

Василь Тучапець, ієромонах:

– Так як Київ є столицею України, глава церкви має бути у столиці.

В Україні має бути єдина церква Христова, переконаний Блаженніший Любомир Гузар. Коли це станеться, нині ніхто не скаже, але важливо, що цього прагнуть такі автритетні особистості у мільйонів вірян.

Христина Стебельська, парафіянка УГКЦ:

– Те, що не може здійснитися у об'єднанні церков, здійснюється у його виступах та інтерв'ю. Він виконує місію мудрості у нашій греко-католицькій церкві.

Відзначить свій ювілей Блаженніший скромно – 28 лютого відправить службу у храмі й поспілкується з молоддю.

Автор: Ольга Скотников. Оператори: Валентина Бречко, Микола Чеботарев