ПРОГНОЗ. В Україні найближчими тижнями утримуватиметься спекотна та суха погода. Про це під час брифінгу повідомив заступник директора Українського гідрометеорологічного центру МНС Анатолій Прокопенко. 

«Нині утримується надзвичайно спекотна погода, переважно без опадів. Температурний фон перевищує норму на 4 — 9 градусів. Найближчими тижнями характер погоди не зміниться. Є передумови, що ми наблизимося до показників 2010 р., коли спостерігалися рекордно високі температури протягом тривалого періоду», — повідомив фахівець.

Крім того, він зазначив, що є ймовірність того, що 8 — 10 серпня температура в Криму досягне +40 — це вже показник стихійного небезпечного гідрометеорологічного явища. На сьогодні небезпечна межа перейдена у Волинській, Рівненській, Житомирській та Вінницькій областях, де температура повітря перевищила +35.

Шквалисте посилення вітру може загрожувати системі енергопостачання, а тривала суха і спекотна погода спричиняє високу пожежну небезпеку. Так, у південних та східних областях оголошено найвищий (5) клас пожежної небезпеки, на крайньому заході та Карпатах — 3 клас, на решті територій —високий (4) клас пожежної небезпеки, повідомляє прес-служба МНС.

У зв’язку з цим Прем’єр-міністр Микола Азаров доручив вжити всіх необхідних заходів щодо протидії пожежам. Глава уряду поставив завдання Міністерству надзвичайних ситуацій мобілізувати зусилля всіх органів виконавчої влади, як центрального, так і регіонального рівня, для недопущення ймовірних загорань у зв’язку зі спекотною погодою, яка встановилася на всій території України, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

На МНС покладається завдання розробити конкретний план профілактичних дій та довести його як до виконавців, так і до населення. Адже питання протидії пожежам у спекотний період стосується всіх без винятку: влади, виробників, громадян. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»