ПРАВО. Ухиляння від сплати податків здебільшого закінчується судовим вироком з тюремним відтінком. А от у Сумах цими днями до суду передали справу проти місцевого підприємця для… звільнення його від кримінальної відповідальності. І це не якийсь нонсенс, а чітке дотримання вимог ч.4 ст. 212 Кримінального кодексу України, що передбачає саме такий фінал.

Як повідомила старший оперуповноважений штабу УПМ ДПС у Сумській області Наталія Шаповал, нещодавно працівники слідчого відділу податкової міліції пред’явили одному із сумських підприємців звинувачення у скоєнні злочину, пов’язаного з ухиленням від сплати податків у значних розмірах (ч.1 ст.212 Кримінального кодексу України). При здійсненні господарської діяльності той припустився низки правових порушень, що обернулися несплатою чималих коштів до державної скарбниці.

 У ході розслідування у правоохоронців з’явилися підстави для звільнення звинувачуваного від кримінальної відповідальності. Усвідомивши провину, підприємець вирішив не випробовувати долю і повернув державі 290 тис. грн боргу, в тому числі майже 18 тис. грн як фінансові санкції за допущене порушення. Тобто все вдалося вирішити цивілізованим юридичним способом.