УКРИТТЯ.На Чорнобильській АЕС почали споруджувати нове укриття. Вартість проекту – понад один мільярд євро. Гроші виділили численні донори, серед них і Україна. Експерти занепокоєні, що будівництво може спричинити до нового забруднення довкілля та становити загрозу для будівельників:

Розповідає Юрій Андреєв, президент ВГОІ «Союз Чорнобиль України»:

«Через будівельні роботи вони вже дісталися до тих горизонтів, де лежать ядерне паливо та графіт. Як наслідок, рівень радіації в повітрі зріс. Коли роботи тривають, здіймається пил, активність повітря перевищує санітарні норми у сотні чи навіть тисячі разів».

Запланований термін експлуатації нового саркофага – 100 років. Його висота – 108 метрів, ширина – понад 250, а довжина – 162 метри. Нову арку насунуть на рейках над старим укриттям. Будівництво триватиме півтора року.

«Експерти кажуть, що спорудження нового укриття не вирішує основної проблеми Чорнобиля – це радіоактивні відходи, які знаходяться всередині зруйнованого реактора. Поки що немає ніякої можливості дістатися до них та перевезти у сховище», – розповідає кореспондент Євроньюз з Чорнобиля. 

Copyright © 2012 euronews