БУЦЕГАРНЯ. Завершено розслідування справи щодо діяльності злочинної групи, яка здійснила в Донецьку низку пограбувань банків.

Так звана «банда Кульгавого» тривалий час наводила жах на працівників банків обласного центру. Двоє озброєних чоловіків у масках протягом останніх чотирьох років здійснили десять пограбувань банківських установ і винесли звідти більш як 4,5 мільйона гривень. Причому лиходії, окрім попереджувальних пострілів, нерідко застосовували зброю на враження:  двоє людей загинуло, ще троє отримали вогнепальні поранення. Показовим був візит торік у грудні в один із банків: від автоматної черги поранення отримали одразу троє відвідувачів, один із яких помер у лікарні. 

Окрім жорстокості, ще однією особливістю банди було те, що один з її членів помітно накульгував. Та навіть з огляду на цю фізичну ваду правоохоронцям  довелося витратити чимало часу, аби таки «вирахувати» й затримати зловмисників. Звертаючись по допомогу до населення, міліція була готова заплатити за інформацію, яка б дала змогу відшукати «фантомасів», 100 тисяч гривень.

Утім, у лютому цього року вдалося вийти на грабіжників самотужки. У результаті оперативно-розшукових заходів кайданки одягли тільки на одного члена групи, оскільки інший — «Кульгавий» — однієї січневої ночі, будучи напідпитку, загинув під колесами вантажного потяга.

Нині слідство щодо «банди Кульгавого» завершено, заступник прокурора Донецької області підписав звинувачувальний висновок і карну справу направлено до суду.

«Встановлено, що до складу злочинної групи входило двоє осіб: громадянин України та громадянин Росії, обидва 1968 року народження, — повідомили в прокуратурі Донецької області.

— Їхні ролі в процесі грабіжницьких нападів були чітко розподілені: один із них відповідав за озброєння, інший — безпосередньо «чистив» каси». Громадянин Росії, якого правоохоронці затримали ще в лютому, тепер очікує рішення суду. Він  фігурант відразу кількох статей КК України і, мабуть, уже змирився з покаранням у вигляді довічного позбавлення волі.