ЕНЕРГОНЕЗАЛЕЖНІСТЬ

Видобуток сланцевого газу дасть змогу різко скоротити закупівлю імпортного палива

Реформи, які нині проводять в Україні, можуть перетворити державу на потужний енергетичний центр Східної Європи. Про це під час зустрічі з Прем’єр-міністром Миколою Азаровим заявив спеціальний посланник і координатор Державного департаменту США з питань міжнародної енергетики Карлос Паскуаль.

«Те, що ви робите, те, що відбувається в Україні, є компліментарним до пріоритетів Європи і може перетворити Україну на важливий енергетичний центр у Східній Європі», — сказав представник Держдепу.

Найближчим часом Україна збільшить видобуток газу на Чорноморському шельфі. Фото з сайту yuzhnoukrainsk.net

Він додав, що завдяки реалізації угод на видобуток сланцевого газу з компаніями Shell та Chevron за 7—8 років Україна зможе додатково отримувати 25 мільярдів кубометрів блакитного палива на рік.

Карлос Паскуаль зауважив, що за останні роки США істотно наростили видобуток сланцевого газу, і це дало змогу відмовитися від імпорту вуглеводнів. «У 2005 році видобуток сланцевого газу у США становив усього 1% від загального видобутку. На сьогодні — 35%. І за останні п’ять років внутрішній видобуток газу в США зріс на 25%», — констатував він. Представник Держдепу також поінформував, що США мають технології екологічно безпечного видобутку сланцевого газу і цим досвідом вони готові поділитися з Україною, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Прем’єр-міністр Микола Азаров, у свою чергу повідомив, що Україна за останні роки скоротила імпорт російського газу і перейшла до нарощування власного видобутку. «Ми різко скоротили закупівлю російського газу. Ми провели надзвичайно велику роботу з переведення наших енергетичних потужностей на наші джерела палива. Також значну увагу приділяємо створенню альтернативних джерел енергії і займаємося будівництвом сонячних і вітрових електростанцій. Ми виділили великі кошти і значно активізували видобуток нафти й газу на своїй території», — сказав глава уряду.

Він нагадав, що нещодавно було підписано контракт із Shell на розвідку й видобуток сланцевого газу на Юзівській площі. Також тривають переговори з Chevron про початок робіт на Олеській площі. Починається видобуток газу на шельфі і модернізують свердловини на континентальній території України.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»