Антибіотики, які вважаються сьогодні застарілими, знайдуть друге життя завдяки відкриттю вчених з Токійського університету. Японські дослідники знайшли новий підхід до граміцидину А.

Граміцидин А став першим комерційним антибіотиком на початку сорокових років минулого століття. Препарати на його основі застосовуються і сьогодні – наприклад, у вигляді кремів і крапель від деяких інфекцій шкіри, очей та горла. Але у вигляді таблеток і ін'єкцій препарат вже не використовується, так як сучасна наука визнала небезпечними такі форми ліків.

Справа в тому, що граміцидин А знищує мікробів, проникаючи крізь клітинні мембрани – в результаті утворюються нанорозмірні іонні канали, за якими можуть поширюватися сторонні частинки.

 Граміцидин А

«Ми проаналізували чотири тисячі синтетичних аналогів граміцидину А і виявили серед їх амінокислот шість, які можна замінити на структурні аналоги. Потім ми синтезували абсолютно нову версію граміцидину А, яка показала вражаючі результати в боротьбі зі стрептококами. Йдеться про новий ефективніший за антибіотики, який не впливає на здорові клітини», – розповідають автори відкриття.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»