ЕФЕКТИВНІСТЬ. Національна комісія держрегулювання енергетики (НКРЕ) з 1 липня підвищить тарифи для населення, яке споживає понад 800 кВт·годин на місяць. Зокрема, для городян тариф зросте на 75%, а для селян — на 89,3% і становитиме 0,9576 грн за кВт·год. Таким чином, на думку НКРЕ, тарифи на електроенергію для побутових споживачів наблизяться до економічно обгрунтованого рівня.

«Це підвищення не нашкодить людям, бо лише 1—2% від загальної кількості споживачів електроенергії споживає понад встановлену державою норму (переважно у Києві). Але й суттєвої користі для енергокомпаній воно не матиме і навряд чи позначиться на їхній рентабельності, хоча й дасть змогу збільшити обсяг виручки на 3%», — вважає аналітик департаменту досліджень компанії з управління активами «КІНТО» Ольга Скиба.

Підвищенням тарифу для споживачів, які не звикли рахувати витрачені кіловат-години, держава, найімовірніше, стимулюватиме їх до економії. Крім того, підвищення тарифів є однією з умов відновлення кредитів МВФ.