НАЙВИЩА ПРОБА. Вже 108 років переможців Олімпійських ігор нагороджують медалями. Вони стають більш масивними, але менш коштовними. Медалі 2012 року важать 400 грамів. В той час, як у 1908 році важили лише 20 грамів. Однак були з чистого золота.

У сімї Ніка Ганґерфорда зберігається золота медаль Олімпійських ігор-1908. Він погодився показати сімейну реліквію кореспонденту euronews.

Алі Шейхолесламі, кореспондент euronews:

– Отож, у вас є така рідкісна олімпійська медаль, з чистого золота. Розкажіть про її історію.
<Лицьовий бік медалі                          Зворотній бік медалі>                   

Нік Ганґерфорд, родич чемпіона Олімпіади-1908:

– Історія цієї медалі тягнеться з 1908 року. Тоді мій прапрадід Персі Ріс був гравцем британської команди з хокею на траві, яка на Олімпіаді у Лондоні здобула золото. До цієї медалі великий інтерес, особливо зараз, коли Олімпіада повернулася до Лондона. У ті часи все було інакше: чверть усіх спортсменів, які змагалися тоді, були британцями. Та, все одно, це визначне досягнення. Я дуже пишаюся прапрадідом.

Тож, це медаль Персі Ріса, олімпійського чемпіона лондонської Олімпіади-1908.

Вона дуже особлива, бо це ж вдруге в історії, коли переможців нагороджували золотими медалями. На цьому боці ми бачимо зображення двох жінок, що вручають вінок Геркулесу, який переміг у забігу на честь бога Зевса.

На сучасних медалях зображене лого Олімпіади-2012.

 Copyright © 2012 euronews