БОРГИ. У Луганській області страйкувала приватна шахта імені Менжинського.

Причиною акції протесту – гірники трьох змін відмовилися спускати в забій – стали борги із заробітної плати. За даними головного управління промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації, заборгованість перед працівниками у ТОВ «Інтерінвестуголь» (колишня шахта імені Менжинського міста Первомайськ) дорівнює 7,5 млн. грн.

Представники облдержадміністрації спільно з відділенням Національної служби посередництва й примирення долучилися до роботи задля якнайшвидшого врегулювання конфлікту на шахті, яку наприкінці травня  придбала канадська компанія East Coal Іnc. Договір про придбання шахти підписаний, але на даний час компанія завершує формальні процедури, після яких можна буде розпочати фінансування шахти для забезпечення її нормальної роботи та розвитку. Та вже зараз стратегічний інвестор шахти -  Канадська компанія заявила, що перерахує кошти в розмірі 2 млн. грн. для збалансування економічної ситуації на підприємстві.

До того ж з метою врегулювати трудовий конфлікт вирішено для погашення заборгованості з рахунків підприємства направити 700 тис. грн. Крім того партнерська компанія «Метінвест» зобов’язалася перевести протягом червня три транші обсягом майже 7 млн.грн.

«Обласна влада зацікавлена в приході інвесторів, але необхідно розуміти, що першочерговою нашою вимогою є дотримання всіх законних прав трудового колективу», – підкреслив начальник головного управління розвитку промисловості та інфраструктури ОДА Дмитро Дрожжин.

За його словами, зараз між шахтарями та адміністрацією підприємства досягнута домовленість, затверджено графік погашення існуючої заборгованості по зарплаті. Крім того керівництву шахти доручено завершити переговори з новими власниками шахти щодо затвердження програми розвитку, яка включає в себе збільшення виробничих потужностей та створення нових робочих місць – зокрема, за рахунок будівництва на підприємстві збагачувальної фабрики.

На сьогоднішній день компанії East Coal Inc. належить дві вугільні шахти, розташовані в Луганській області - ім.Менжінского та «Вертикальна» (м. Свердловськ). East Coal Inc. вже вклала у свої вугільні активи в Україні $ 25 млн. та висловлювала зацікавленість в придбанні нових українських вугледобувних підприємств. Чи не вплине на ці перспективи конфлікт через борги по зарплаті, покаже час.