ПІДТРИМКА. На останній минулорічній сесії депутати Сумської облради ухвалили програму підтримки місцевого книговидання та розповсюдження друкованої продукції. Вона розрахована до 2015 року і передбачає фінансування в розмірі понад 2,4 мільйона гривень, зокрема в нинішньому — майже 800 тисяч. Отже протягом найближчих трьох років Сумщина має всі передумови для активізації книговидавничої справи.

Тим часом наприкінці минулого року своєрідну книжкову крапку у виконанні попередньої програми поставив випуск чергового альманаху літераторів Сумщини «Слобожанщина». Рівно 20 років тому вийшло перше число цього літературно-мистецького часопису, що вже налічує 17 ошатних томиків — добротних творчих посібників для тисяч шанувальників художнього слова. Адже основна частина накладу «Слобожанщини» поповнює фонди бібліотек області та навчальних закладів. 

До чергового випуску ввійшли нові твори майже 30 членів письменницької спілки та учасників обласного літературного об’єднання. Читач має змогу ознайомитися з поезією, прозою, перекладами, гумористичними творами як добре відомих, так і молодих майстрів слова, які активно працюють у складі обласного літературного об’єднання.

Під рубрикою «Наші земляки» вміщені розповіді про ювілярів 2012 року — скульптора Івана Кавалерідзе, поета і художника Давида Бурлюка, мистецтвознавця Василя Кричевського. Часопис ушановує пам’ять про літературних побратимів, які вже відійшли за вічну межу, — Олександра Педяша, Анатолія Семенюти, Івана Низового.

Видання ілюстроване репродукціями картин, світлинами, що фіксують події з письменницького і читацького життя.

Тим часом письменники формують творчий портфель наступного випуску, який має вийти друком цього року. У видавничих планах також збірник матеріалів «Тарас Шевченко і Сумщина», присвячений 200-річчю від дня народження Кобзаря, хрестоматійний посібник  «Сумщина літературна. 10-ті роки ХХI століття», під обкладинкою якого будуть уміщені кращі твори всіх 23 майстрів художнього слова, що нині входять до складу  Сумської обласної письменницької організації, окремі книжки поетів, прозаїків, публіцистів.