ДІАЛОГ

При Кабінеті Міністрів запрацює Молодіжна рада

Молодь завжди відігравала провідну роль у розвитку суспільного та економічного життя держави. Енергія, завзяття молодості, свіжий погляд на проблеми та нові шляхи їх розв’язання певною мірою були та залишаються рушієм позитивних перетворень. Аби посилити взаємодію між владою та молодіжними громадськими організаціями, у рамках ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» створено Молодіжну раду при Кабінеті Міністрів, персональний склад якої буде затверджено на найближчому засіданні Кабміну.

Однак ще позавчора Прем’єр-міністр Микола Азаров провів зустріч із представниками громадських молодіжних і студентських організацій для обговорення нагальних питань. «Ми зацікавлені, щоб усі рішення, які стосуються молоді, розроблялися та обговорювалися безпосередньо за участю молодіжних та студентських організацій. Нам надзвичайно важлива точка зору молоді з усіх питань, які з нею пов’язані», — наголосив Микола Азаров.

Основні питання, які нині турбують як молодь, так і уряд, це якісна та збалансована система освіти, що має забезпечувати випускників вишів першим робочим місцем із гідною зарплатнею, патріотичне, трудове та громадськоактивне виховання молодого покоління.

Торкаючись теми вищої освіти, студентська громадськість наголосила на необхідності вдосконалення механізмів нарахування стипендій, особливо для тих, хто займається науковою діяльністю, надання державних пільгових кредитів на здобуття освіти. Також залишається проблема з літературою. Нині не у всіх бібліотеках є необхідні підручники та інші друковані матеріали для повноцінної наукової діяльності. Тому студенти висловлюють прохання створити єдину он-лайн бібліотеку, яка містила б необхідну літературу і працювала б цілодобово. Залишається питання з якістю та необхідною кількістю гуртожитків. Запропоновано залучити приватних підприємців, які б почали створювати гуртожитки на основі самоокупності та пільгового оподаткування.

Підтримки потребують і молоді науковці, зокрема у питанні впровадження своїх наукових розробок у реальному секторі економіки. Для вирішення цього питання запропоновано створити структури, які б стали своєрідним банком попиту та пропозицій на наукові розробки молодих спеціалістів. Крім того, молоді науковці потребують закріплення знань на практиці. Йдеться про Національну академію наук, де молоді фахівці мали б змогу з найкращими спеціалістами перевірити свої теорії та здобути належний досвід наукової роботи.      

У контексті виробничої практики глава уряду нагадав, що невдовзі виповниться 50 років із дня заснування молодіжних робітничих загонів, де студенти мали змогу заробити непогані гроші та отримати практичні навички. Тож Микола Азаров поцікавився, чи підтримала б молодь відродження такої практики. Виявилося, що підтримає.

З огляду на це Прем’єр-міністр поставив завдання Мінрегіонбуду та іншим міністерствам підготувати пропозиції, у яких галузях народного господарства можна було б задіяти студентів. Інші пропозиції також будуть оформлені як доручення з тим, щоб вони знайшли реалізацію у вигляді рішень уряду.