СПІВПРАЦЯ. На Луганщині успішно впроваджують програму «SOS Кіндердорф».

У двох будинках, які стали початком першої вулиці «SOS Кіндердорф» в Луганську, вже живуть сім’ї, що виховують 14 дітей-сиріт. На думку луганчан, ідея будівництва такого містечка як єдиного простору дитячих будинків сімейного типу для краю найбільш прийнятна й фінансово оптимальна. Побудувати міні-містечко з типовими комфортабельними будівлями, спеціально обладнаними для проживання в них сімей із великою кількістю дітей, сьогодні набагато дешевше, ніж купувати житло на вторинному ринку й проводити практично повну його реконструкцію.

Єдиний простір надає можливість організовувати спільні заходи для вихованців сімейних дитбудинків, які живуть по сусідству, надавати психолого-педагогічну допомогу батькам-вихователям. Свята можна відзначати разом, що набагато веселіше, ніж поодинці.

— Співпраця з обласною владою Луганщини унікальна, — заявив регіональний директор Міжнародної організації «Благодійний Фонд «SOS Кіндердорф» Зденко Седлар.

Він запевнив, що австрійський фонд має намір і надалі надавати допомогу із соціального супроводу дитячих будинків сімейного типу та сприяти профілактиці соціального сирітства на території області. Тож заплановано будівництво на принципах співфінансування двох спарених будинків (дуплексів) та однієї окремої споруди на отій луганській вулиці, де діти навіки прощаються із сирітством.

Загальний внесок області в будівництво в рамках цієї програми (дитячі будинки сімейного типу, закупівля меблів та дрібної побутової техніки, мікроавтобусів тощо) становить? 4,8 мільйона гривень. Відкрито соціальний центр зі зміцнення сім’ї — структурний підрозділ Луганського відділення Міжнародної організації «Благодійний фонд «SOS Кіндердорф».

У ньому вже отримує кваліфіковану допомогу 21 сім’я, що перебуває в групі ризику, та 41 дитина. І, як вважають в області, це тільки початок роботи.