МОДЕРНІЗАЦІЯ

У Миколаєві втрати води в мережах зменшилися на 60%

Нарешті жителі Миколаєва можуть похвалитися таким забутим «благом» цивілізації, як цілодобове водопостачання. До цього часу воду до багатьох будинків подавали з нічною перервою. З 24-00 до шостої ранку мешканців міста прирікали на «сухий графік». Причину такої ситуації пояснив директор комунального підприємства «Миколаївводоканал» Василь Тельпіс:

— Обладнання на нашому підприємстві не оновлювали вже понад десять років. А проблема цілодобового постачання води виникала тому, що вночі в нас немає водорозбору. І коли насоси працювали після 23-ї години з такою самою потужністю, що і вдень, з’являлося багато витоків: водогінна мережа не витримувала тиску.

Уперше ідея про переведення роботи МКП «Миколаївводоканал» на цілодобове водопостачання виникла ще на початку 2000-х, коли силами підприємства розпочато перший етап оновлення устаткування. Тоді придбали новітні енергоощадні насосні агрегати із сучасною запірною арматурою, які дали можливість не тільки економити на електроенергії до 30%, оптимізувати схеми подачі води, запобігти втратам води під час аварійних ситуацій (до 60%), а й цілодобово надавати послуги з водопостачання. Завдяки цьому вдалося знизити втрати до 10 млн кВт/год. на рік.

Подібна плановість у веденні своєї діяльності дала змогу вже в середині 2000-х, коли працювало майже 30 нових насосів різної потужності по всьому місту, розпочати другий етап модернізації підприємства, отже, переведення роботи МКП «Миколаївводоканал» на безперебійний режим подачі води. Тоді вирішили повністю замінити застаріле насосне обладнання на нове на центральних теплових пунктах, що перебувають на балансі ОКП «Миколаївтеплоенерго». Однак ця ідея залишилася лише на папері.

Довгоочікувані зміни сталися цього року. Як повідомив Василь Тельпіс, нарешті вдалося домовитися з окремими теплопостачальними організаціями та впровадити спільний Проект з цілодобового водопостачання Миколаєва. Зокрема вирішено питання про передачу комунального майна КП «Миколаївська ТЕЦ» «Миколаївводоканалу», а також знайдено кошти на придбання нового насосного обладнання. Тож із метою модернізації діючих теплопунктів за останній час вже витрачено майже 8 мільйонів гривень залучених коштів комунальних підприємств, спрямованих на придбання нового насосного обладнання та відповідних систем управління із сучасними частотними перетворювачами. Зокрема спеціалісти МКП «Миколаївводоканал» встановили 19 сучасних насосів. Це дало можливість значно мінімізувати водо- й енерговитрати.

Важливу новину повідомив і депутат Миколаївської міської ради Артем Іллюк. Він зазначив, що закупівля та монтаж нового обладнання ніяк не позначиться на підвищенні тарифів для споживачів. Це гроші не бюджетні, а отримані в рамках інвестиційних програм, тому вартість насосних підстанцій не ляже на плечі споживачів.