КОСМОС. Телескоп «Хаббл» передав на Землю приголомшливі знімки, на яких помітно два зоряних кластера, що, найімовірніше, знаходяться на ранніх етапах злиття, передає ТСН з посиланням на infuture.ru.

Ці кластери знаходяться у Великій Магелановій хмарі (невелика галактика – супутник Чумацького шляху) на відстані 170 000 світлових років від нас.

Вони розташовуються в центрі гігантської зони зореутворення, що називається «30 Золота Риба».

«30 Золота риба» зона активного формування зірок. Фото з сайту tsn.ua

Раніше вчені вважали, що виявлене скупчення зірок є поодиноким кластером, але нові знімки, отримані від космічного телескопа «Хаббл», розвіяли ці припущення.

Вчені зрозуміли, що це два абсолютно різних скупчення, вікові характеристики яких значно відрізняються, і різниця у віці складає приблизно 1 мільйон років.

«30 Золота риба» зона активного формування зірок. Як вважають нацуковці, ці процеси безперервно тривають вже протягом близько 25 мільйонів років.

Крім цього, дослідник Єлена Саббі і команда вчених з Наукового інституту космічного телескопа (Space Telescope Science Institute) займається аналізом молодих зірок, розташованих поза скупченнями, які, як вважають, «втекли» в період формування.

Витягнуті форми кластерів обумовлені сильною гравітаційною взаємодією між хмарами-батьками, наслідком чого став масовий викид зірок у простір.

Дослідники вважають, що наступні спостереження, можливі за допомогою телескопів, в тому числі і телескопа «Хаббл», дозволять отримати більше даних.

Дослідження «30 Золотої риби» дозволить астрономам зрозуміти моменти, пов'язані з процесом формування кластера, зародження зірок на ранніх етапах формування Всесвіту.