ЗЛОЧИН. Один з бойовиків угруповання «Аль-Каїда», який організував напад на американське консульство в Лівії, виявився наближеним терориста номер один. За інформацією співробітників американської розвідки, теракт в американському консульстві в лівійському Бенгазі спланував і організував 53-річний Суфьян бен Куму, який працював раніше особистим водієм лідера «Аль-Каїди» Усами бен Ладена, передає УНН з посиланням на  закордонні ЗМІ.

У ході слідства вдалося встановити, що колишнього учасника терористичної організації екстрадували з американської в'язниці на Кубі в 2007 році в Лівію під контролем уряду Муаммара Каддафі.

Проте чоловікові вдалося втекти з виправної установи до Судану, де він поступив на службу до бен Ладена, після чого став співробітником однієї з холдингових компаній, що належать терористові номер один.

«У жовтні 2011 року він входив до складу армії повстанців, а також взяв участь в вбивстві Каддафі», – повідомила Сентор Сюзан Коллінз.

Американські ЗМІ уточнюють, що за непідтвердженою інформацією Суфьян бен Куму міг також мати відношення до організації теракту 11 вересня 2001 року, в результаті якого загинули майже 3000 людей.

Нагадаємо, що посол США в Лівії Крістофер Стівенс і ще троє співробітників консульства в місті Бенгазі померли під час атаки озброєних протестантів в ніч на середу, 12 вересня.

15 вересня «Аль-Каїда» публічно заявила про те, що напад на американське консульство –це помста за ліквідацію «Лівійського лева» Абу Яхьі аль-Лібі, другої людини в терористичній організації.