ДАРУНОК. Здавна в українців родинним оберегом слугувала лялька-мотанка. Тернопіль нарешті й собі дочекався такого талісмана — завдяки майстрині Наталії Кіндрацькій. Навесні вона задумала створити велику ляльку-мотанку та подарувати її Тернопільській загальноосвітній школі №7, де колись викладала українську мову і літературу й де нині навчається її син Мар’ян. Але потім вирішила, що спочатку український символ зв’язку між поколіннями має отримати місто, а рідному навчальному закладу талісман неодмінно створить і подарує згодом.

І ось в Українському домі «Перемога» у Тернополі майстриня урочисто презентувала ляльку-мотанку заввишки 2 метри 32 сантиметри. Наталія Кіндрацька називає такий розмір найоптимальнішим, адже символ має «трохи підніматися над людиною, оберігати її». Одяг ляльки-мотанки витриманий у зелених і білих барвах, а обличчя й прикраси — у помаранчевих і червоних.

 

Такий незвичайний оберіг у відвідувачів викликає справжнє захоплення. Фото автора

 

Першу ляльку-мотанку Наталія Кіндрацька виготовила 15 років тому. Відпочиваючи в Карпатах, на одному з ринків купила такий сувенір, а відтак і самій захотілося виготовити сакральний оберіг наших предків. Відтоді власноруч створила з півсотні ляльок-мотанок, хоч удома її донька зберігає лише одну, решту роздарувала друзям, знайомим. Твердить, що це найкращий подарунок на день народження.

Лялька-мотанка як оберіг Тернополя повинна, безперечно, мати ім’я, вирішили в управлінні культури та мистецтв міської ради. І оголосили конкурс на її кращу назву. Авторці ляльки-берегині такий задум сподобався. Тож напередодні Нового року тернопільці дізнаються ім’я міського талісмана і переможця конкурсу, якого, до речі, нагородять подарунком.