ПРЕМ’ЄРА

До втілення найзагадковішої сценічної кантати німецького композитора Карла Орфа залучили виконавців із кількох міст України

Тернопіль пережив мистецьку подію, якої не було впродовж сімдесяти років діяльності обласної філармонії, — це слова директора цієї установи, народного артиста України Ярослава Лемішки про прем’єру сценічної кантати німецького композитора Карла Орфа «Карміна Бурана». Цей твір називають містичною феєрією, загадкою, і грунтується він на середньовічній поезії. Але це музично-хорове полотно і нині злободенне, бо  людські бажання, прагнення, вади в усі віки чи не ті ж самі.

Втілити  у повному обсязі кантату Орфа тернопільські філармонійники загорілися, побувавши нинішнього червня на закритті концертного сезону своїх колег на Буковині. Власне, там камерний хор Тернопільської обласної філармонії разом з академічним камерним колективом «Чернівці» брав участь у постановці цього твору.

І почалася наполеглива творча праця. За опанування надскладної партитури взявся симфонічний оркестр Тернопільської філармонії під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Мирослава Кріля. А от солістів довелося шукати, адже розуміли, що виконати такого великого діапазону партії зможуть, напевно, не багато співаків у цілій країні. Тож запросили Юлію Лисенко (сопрано) із Львівського національного театру опери та балету ім. С. Крушельницької, заслуженого артиста України Михайла Тищенка (тенор), соліста Національної академічної заслуженої хорової капели «Думка».

 

 Диригує заслужений діяч мистецтв України Мирослав Кріль. Фото автора

Лауреат Шевченківської премії та одинадцяти міжнародних конкурсів, володар титулу «Кращий Вердіївський голос», заслужений артист України Андрій Шкурган — унікальний баритон. Але не лише баритонову, а й басову та тенорову партії він виконував у сценічній кантаті. Заради тернопільського глядача пан Андрій знайшов один день у своєму щільному світовому графіку виступів. У середині жовтня співак прилетів із гастролей з Японії, відтак устиг заспівати в Бельгії в опері Дж. Верді  «Ріголетто».

Виконання визначного та складного твору Карла Орфа  «Карміна Бурана» захопило Тернопіль. Такій масштабній мистецькій роботі може позаздрити і столиця.