ІГРИ-2012. Олексій Торохтій приніс Україні третю золоту медаль на Олімпійських іграх у Лондоні. Українець став олімпійським чемпіоном з важкої атлетики у вазі до 105 кілограм. У сумі Олексій Торохтій підняв 412 кг (185 кг у ривку та 227 кг у поштовху, які й стали для нього «золотими»). Лише на 1 кілограм менше в іранця Наваба Назіршелала, якому дісталося срібло. Він у свою чергу на 1 кілограм випередив поляка Бартоломея Бонка, у якого — бронзова нагорода.

Український легкоатлет Ігор Радівілов виграв бронзу в опорному стрибку. Результат українця – 16,316 бала. Золото здобув кореєць Янг Халк Сіон (16,533), а срібло в росіянина Дениса Аблязіна (16,399).

Україна також має всі підстави очікувати медалі у боксі. Олімпійський чемпіон Пекіна Василь Ломаченко вийшов до півфіналу турніру з боксу у ваговій категорії до 60 кг. У чвертьфінальному поєдинку одесит подолав Фелікса Санчеса з Пуерто-Рико з рахунком 14:9. Ломаченко домінував упродовж усього бою, а в завершальному третьому раунді відправив свого суперника у нокдаун.

Олексій Сокирський зупинився лише за крок до подіуму. Українець вдало почав фінальні змагання з метання молота, але згодом його на четверте місце потіснив японець Коджі Мурофусі, який метнув молот на 78,71 м — на 46 см далі, ніж Олексій Сокирський. Золото з результатом 80,59 м здобув угорець Крістіан Парша. Срібло завоював словенець Примож Кожмуш.

Тим часом у чвертьфіналі турніру з греко-римської боротьби (вагова категорія до 84 кг) українець Василь Рачиба поступився грузину Владіміру Гегешідзе. Поєдинок завершився з рахунком 3:1 на користь грузинського борця.

Бразильський гімнаст Набарет Дзанетті здобув золоту медаль у вправах на кільцях. Результат чемпіона – 15,9. Лише однією десятою бразильцеві поступився китаєць Ібінг Чен. Бронзову медаль у вправах на кільцях отримав італієць Маттео Моранді.

Британець Джейсон Кенні здобув золоту медаль в індивідуальному спринті на велотреці. У фіналі він був швидшим за француза Ґреґорі Боже. Це вже третя олімпійська медаль для Джнейсона Кенні. У Пекіні британець виграв золото у командному спринті та срібло в індивідуальному. Бронзу у Лондоні здобув австралієць Шейн Перкінс.

Кірані Джеймс з Гренади – олімпійський чемпіон з бігу на 400 метрів. Його золото – перша медаль на Іграх для маленької острівної держави. 19-річний Джеймс обійшов на фініші бігунів з двох інших екзотичних країн – Люґілена Сантоса з Домініканської Республіки та Лалонде Ґордона з Тринідаду і Тобаго.

Іранець Омід Хаджи Норузі став олімпійським чемпіоном з греко-римської боротьби у ваговій категорії до 60 кг. У фіналі він поборов грузина Реваза Лашхі, якому дісталося срібло. Бронзові нагороди здобули японець Рютаро Мацумото та росіянин Заур Курамагомедов.

Дженіфер Сур – нова королева стрибків з жердиною. Американка стала олімпійською чемпіонкою з результатом 4,75 м. Таку ж висоту взяла кубинка Джеріслі Сільва, але вона використала на одну спробу більше, а тому отримала срібло. Дворазова олімпійська чемпіонка (Афін та Пекіна), росіянка Єлєна Ісінбаєва стала лише третьою.

Олімпійський чемпіон Пекіна у спортивній ходьбі на 50 км до Лондона не дійшов: італієць Алекс Шварцер залишився на батьківщині і не виступить на Іграх через підтвердження позитивної допінг-проби на ЕПО. Італійський олімпійський комітет відсторонив спортсмена від участі в Олімпіаді. Сам Шварцер визнав свою провину. Він сказав, що припустився помилки через бажання бути сильнішим на змаганнях. Алекс Шварцер був однією з головних медальних надій Італії.

Copyright © 2012 euronews