МИТНЕ ОФОРМЛЕННЯ. 1 червня розпочався якісно новий етап розвитку і митної системи, і всієї зовнішньоекономічної діяльності. На цьому наголосив голова Державної митної служби Ігор Калєтнік, коментуючи основні аспекти нової редакції Митного кодексу.

— Ми отримали новий правовий фундамент. І він максимально відповідає міжнародним та європейським стандартам і правилам. Новий кодекс не спрощує життя і роботу митника, як багато хто думає. Але для нас має значення тільки те, що нові правила спростять ведення бізнесу. А відповідно, буде розвиватися міжнародна торгівля, бізнес отримає прибуток, а держава — податки до бюджету.

Серед основних позитивних аспектів документа названо той факт, що відтепер імпортери можуть заявляти товар до оформлення в будь-якому митному органі. Право самостійного вибору місця оформлення — одне з основних спрощень, яке істотно знизить часові та фінансові витрати на логістику. Час митного оформлення скорочується з 24 годин до 4. Крім того, суб’єкт може самостійно зафіксувати в електронних системах дату і час подання митної декларації. За порушення терміну митного оформлення посадові особи митниці нестимуть персональну відповідальність. Кардинально скорочено перелік документів для митного оформлення. Тепер їх лише три — митна декларація, декларація митної вартості та документ, що підтверджує цю вартість, повідомляє прес-служба Держмитслужби.

«Також у новому кодексі законодавчо закріплено використання системи управління ризиками. Це інструмент, який застосовується в усьому світі для того, щоб, з одного боку, забезпечити вибірковість митного контролю, а з іншого — підвищити його ефективність. Тобто зосередитися на ризикованих імпортно-експортних операціях, а не витрачати час і ресурси на перевірку «всіх скопом», — підкреслив глава відомства.

На які операції необхідно звернути підвищену увагу, визначає комп’ютер. Ризик — це ймовірність недотримання вимог законодавства. Основна мета системи управління ризиками — відібрати з великого товаропотоку тільки ті вантажі, що несуть потенційно високий ризик. І відповідно сконцентрувати увагу офіцера митниці на таких вантажах. Система базується на об’єктивній інформації про виявлені раніше порушення, інформації митних адміністрацій інших країн. Якщо одне й те саме порушення неодноразово повторюється, то це однозначно повинно стати підставою для ретельнішої перевірки. Спрацювання системи аналізу ризиків не означає, що обов’язково має місце порушення. Це просто додатковий сигнал інспектору посилити контроль. Якщо ж декларація не потрапляє «в ризики», то митний контроль буде проведено максимально швидко, підкреслив Ігор Калєтнік. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»