РЕСОЦІАЛІЗАЦІЯ

Одному з найперших в Україні клубів тверезості, який створили  самі залежні, виповнилося 15 років

У цій громадській організації надають дієву допомогу людям, які страждають не тільки від алкогольної, а й наркотичної залежності. Діяльність організації заснована на принципі самодопомоги, коли залежні самі створюють середовище, що лікує. А почалося все зі створення в Полтаві у квітні 1996-го групи Анонімних алкоголіків. Трохи пізніше запозичили в Польщі досвід клубної роботи. Подібний клуб у січні 1998 року зареєстрували і в місті над Ворсклою. Назвали його «Квітень» — тому, що саме у квітні для багатьох його членів розпочався шлях до тверезого життя, а також тому, що назва цього місяця звучить оптимістично, символізує весну, відродження природи й людини.

Під час святкування п’ятнадцятиріччя клубу «Квітень» у Полтаві. Фото Ганни КОЗЕЛЬСЬКОЇ

Уже після кількох років функціонування клубу його організаторам стало зрозуміло, що одужання від алкоголізму, наркоманії, інших залежностей можливе без застосування медичних препаратів, кодування й подібних способів. Головне — це бажання стати тверезим і активно працювати над цим. Члени клубу спільно відпочивають, беруть участь у семінарах, проводять різні акції, виступають перед школярами й студентами, організовують спортивні змагання, влаштовують зустрічі із психологами.

А нещодавно організували стаціонарний центр ресоціалізації — терапевтичне співтовариство «Модулор». Сюди з усієї країни приїжджають ті, кому для одужання необхідно вирватися з оточення, що сприяє розвитку й підтриманню залежності. Від кількох місяців до року вони перебувають у середовищі, де все спрямоване на формування навичок здорового способу життя і повернення до соціуму в новій якості — тверезої, активної, відповідальної людини. Крім самодопомоги, у центрі ресоціалізації застосовують досвід і знання професіоналів, передовсім психологів.

За час існування клубу «Квітень» багато людей змогли повернутися до нормального життя. Серед них і ті, хто залишається тверезим уже понад півтора десятиліття. Нині в Україні існує низка клубів для людей, які хочуть бути тверезими. Кілька років тому вони об’єдналися у Міжнародну благодійну організацію «Федерація «Клубний дім». Очолює  клуб «Квітень» і МБО «Федерація «Клубний дім» полтавець Євген Аничин. Тут завжди  раді тим, хто хоче позбутися будь-якої залежності — алкогольної, наркотичної, ігрової тощо.