ПІДТРИМКА. Тернопілля, як і вся Україна, зараз живе футболом. Фінальному турніру найсильніших команд Старого Світу, зокрема, присвятили проект «Євро-2012» в Бережанах». Автор ідеї — старший науковий співробітник місцевого краєзнавчого музею Микола Проців. 

Передовсім у рамках проекту репрезентували виставку «Футбол? Футбол… Футбол!» На її відкриття прийшли не лише ті, хто на зелених полях захищав честь рідного краю в 40-60 роках минулого століття, а й гравці теперішнього ФК «Бережани».

Експозиція має чотири розділи, де йдеться про історію улюбленої гри, цікавий світ футбольної атрибутики. Філателісти завдяки маркам, блокам, конвертам розповідають про країни-фіналісти «Євро-2012». Взагалі тут представлено майже 2500 різноманітних експонатів — від світлин, відзнак, програм матчів, монет до футболок і шарфів фанів.

— Бережанщина мала славну футбольну минувшину й нині активна в цьому виді спорту, — переконаний Микола Проців.

Колекція призів засвідчує, що 1986 року футболісти з Бережан стали переможцями всесоюзних змагань добровільного спорттовариства «Урожай». Цікавим виглядає поєднання двох фото: на одному — нинішні щасливі прихильники іспанської «Барселони», на іншому зафіксована мить півстолітньої давності, коли на вантажівці футболісти бережанського «Колгоспника» везуть додому Кубок області.

Крім цієї експозиції проект передбачає чимало інших заходів. Скажімо, майже 80 осіб уже взяли участь у конкурсі «Я не восьминіг Пауль, але знаю», переможці якого отримають футболки та м’ячі. Перевидали також книгу Івана Боберського «Копаний м’яч» — одне з перших (1906 р.) українських видань про правила та тактику гри. Зараз готують книгу з історії бережанського футболу.