ГОВОРИЛИ-БАЛАКАЛИ. На черговому саміті ЄС  шукали  шляхи виходу з боргової кризи і стимулювання економічного зростання. Як і очікувалося, в центрі уваги учасників неформальної зустрічі лідерів країн Європейського Союзу, яка відбулася 23-24 травня у Брюсселі, була ситуація в Греції, де в червні пройдуть уже другі дострокові парламентські вибори. І можлива перемога на яких сил, що виступають проти нинішніх заходів жорсткої економії, узгоджених з міжнародними кредиторами, може призвести до виходу Греції із  зони єдиної європейської валюти.

Канцлер Ангела готова захищати єдність Європи до останнього. Фото з сайту daylife.com

Коментуючи ухвалене на засіданні рішення, Президент Європейської ради Херман Ван Ромпей  наголосив: лідери Європейського Союзу хочуть, аби  Греція залишилася в зоні євро. Він зокрема зазначив,  що з 2010 року батьківщина Олімпійських ігор отримала понад 150 млрд євро допомоги від ЄС та Міжнародного валютного фонду. Однак Греція повинна продовжити реформи для відновлення боргової стабільності, прискорення приватних інвестицій та посилення своїх інституцій. «Ми очікуємо, що після виборів новий уряд Греції зробить цей вибір», — зазначив голова Європейської ради.

Варто зазначити, що напередодні Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) в своєму останньому економічному прогнозі попередила, що криза в зоні обігу валюти євро може перешкодити відновленню світової економіки в цілому.

Провідні економісти організації закликали лідерів держав зони євро сприяти зростанню економіки, незважаючи на необхідність заходів суворої економії.

Водночас  Єврогрупа прийняла рішення, згідно з яким кожна країна єврозони зобов’язана розробити план на випадок виходу Греції з валютного союзу. Домовленості про початок підготовки до виходу Афін із зони євро були досягнуті в ході телеконференції робочої групи 21 травня, повідомляє Reuters, посилаючись на свої джерела.

У документі, зокрема, показані розрахунки, на яку суму постраждає та чи та країна при відмові Афін від європейської валюти. Крім того, в конфіденційному документі сказано, що вихід Греції повинен бути оформлений як «полюбовне розставання». Проте наголошується, що Афінам повинна бути також надана грошова допомога від МВФ і ЄС.  Приміром,  бельгійський міністр фінансів Стівен Ванакере, відповідаючи на запитання журналістів з приводу Греції, заявив напередодні саміту єврозони: «Ми повинні сконцентрувати всі зусилля, щоб уникнути виходу Греції з валютного союзу, але це не означає, що ми не повинні бути готові до несподіваного повороту подій».

Інформагенції зазначають, що переговори у Брюсселі зосередились переважно на тому, як стимулювати економічне зростання. Приміром Президент Франції Франсуа Олланд запропонував план, у якому йдеться про спільні єврооблігації, які могли б допомогти здешевити кредитування країн, що потребують фінансування найбільше. Проте канцлер Німеччини Ангела Меркель відкинула ідею французького лідера.

До речі,  Франсуа Олланд для того, щоб взяти участь у неформальному саміті країн ЄС, скористався звичайним потягом. За повідомленням каналу Europe 1, він їхав швидкісним потягом з Парижа до Брюсселя першим класом у  супроводі  лише кількох осіб. Цим самим потягом добирався на саміт і іспанський прем’єр-міністр  Мар’яно Рахой.