ІСТОРИЧНІ РОДЗИНКИ 

Питна вода із пащі лева

Принади Чернівців — у дрібницях. Одна з них — декоративний фонтанчик у вигляді голови лева, де чашу підтримує зграя дельфінів. Він прикрашає чи не  найкрасивішу споруду міста, що давно стала його візитівкою, — так звану «Шіфу», столітній будинок-корабель, який наче розсікає вулиці Головну та Шолом-Алейхема, здіймаючись на пагорбі, як на хвилі, у центрі історичної частини Чернівців.

Першим дегустує воду з фонтана секретар міськради Віталій Михайлішин. Фото Василя КИЯШКА

Фонтан не працював тридцять років. Реставраційні роботи тривали майже місяць, й тепер лев із дельфінами має такий вигляд, як у день своєї появи на дивовижному будинку. Для цього реставраторам довелося зняти шість шарів старої фарби. Щоправда, фонтан модернізували до вимог часу: щоб воду можна було пити, встановили очисне обладнання з посрібленими фільтрами. Загалом оновлення архітектурної прикраси міста обійшлися невідомому благодійникові мало не у 30 тисяч гривень.

Нині це єдиний у Чернівцях фонтан, воду з якого можна сміливо пити. Першим її спробував секретар міськради Віталій Михайлішин і підтвердив, що тепер тут усе, як за часів його дитинства, коли школяром він бігав до лева втамовувати спрагу.

— Такі архітектурні й історичні родзинки в нашому місті потрібно зберігати для дітей і онуків. Цей будинок, до всього, ще й овіяний легендами, які на рівні з унікальними архітектурними ансамблями створюють неповторну ауру Чернівців, — зазначив Віталій Михайлішин.

Одна з легенд, старанно підтримувана, а, можливо, й породжена відомим знавцем архітектури Чернівців Світланою Білєнковою, запевняє, що «Шіфу» звели, щоб увічнити пам’ять про «Титанік». Уся Європа тоді будувала будинки-кораблі, вони увійшли в архітектурну моду початку минулого століття. У Чернівцях таких будинків навіть кілька.