У Данії археолог-любитель недалеко від містечка Хедден у Західній Ютландії знайшов на полі перстень, який належав дочці одного із найвідоміших бунтівників в історії країни.

Як повідомляє The Local, археолог-любитель Лассе Оттесен передав знахідку до місцевого музею. Аналіз показав, що печатка була виготовлена в XIV столітті. Вона добре збереглася, і завдяки напису на ній вдалося встановити особу власника.

Артефакт належав жінці на ім'я Елізабет. Вона є однією з небагатьох жінок того часу, згадки про яку дійшли до нас в письмових джерелах.

Елізабет була дочкою одного із найбагатших і найвпливовіших людей Ютландії Нільса Бугге. В історію він увійшов як лідер повстання проти данського короля Вальдемара IV, який правив з 1340 по 1375 рік.

Реліквію вже визвали власністю держави і передали на зберігання в Національний музей у Копенгагені. За словами археолога Ларса Бентсена, знахідка виявилася дуже цінною і в своєму роді унікальною.

«Зазвичай перстні-печатки знищували після смерті власника, – зазначив він.– Просто дивно, що реліквія так добре збереглася і дійшла до нас».

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»