ПАМ’ЯТЬ. На приміщенні 1-го навчального корпусу Донецького національного технічного університету встановили меморіальну дошку видатному випускникові закладу — колишньому міністрові вугільної промисловості УРСР, голові Держкомітету України з вугільної промисловості, заслуженому шахтареві України, народному депутатові, Героєві України і «маршалу вугілля» Миколі Сургаю.

У шахтарському краї добре знають ціну чорного золота та внеску в розвиток і становлення вітчизняної вугільної галузі. Тому Микола Сургай, який пройшов шлях від гірничого майстра до керівника Мінвуглепрому, користувався незаперечним авторитетом серед усіх гірників: від робітників до вугільних «генералів».

Досвідчений керівник і організатор свого часу дуже багато уваги приділяв технічному переозброєнню шахт та гарантуванню безпеки праці шахтарів. «Маршала вугілля», як називали його гірники, справедливо вважають ініціатором запровадження у вугільному підземеллі нових технологій, окремі з яких, пройшовши випробування часом, працюють і тепер.  

Останній десяток років доктор технічних наук професор Микола Сафонович Сургай очолював державний інститут «УкрНДІпроект», а помер у грудні 2009 року на 77 році життя. Вшановуючи пам’ять свого випускника, в Донецькому національному технічному університеті започаткували премію імені М. С. Сургая, яку щороку вручають найкращому студентові навчального закладу. А ще його іменем назвали одну із шахт Донеччини — «Південнодонбаську №3» у Вугледарі. До речі, гірники цієї шахти, що входить до державного підприємства «Донецька вугільно-енергетична компанія», належно відпрацьовують честь імені «маршала вугілля»: у жовтні колектив уже відрапортував про виконання річного плану видобутку вугілля.