ВИБОРИ. Ізраїль голосує на парламентських виборах. Згідно з результатами попередніх соціологічних опитувань, лідер правоцентристської партії «Лікуд» Беньямін Нетаньяху залишиться у кріслі прем'єр-міністра, хоча і отримає меншу підтримку, передає Бі-бі-сі.

У вівторок, 22 січня, о 7:00 за місцевим часом відкрились близько тисячі виборчих дільниць.

Під час цих виборів люди вперше зможуть слідкувати за підрахунком бюлетенів у режимі реального часу на сайті уряду.

Аналітики передбачають, що партія пана Нетаньяху отримає 32 місця – менше, ніж після попередніх виборів, проте достатньо, щоб сформувати коаліцію з партіями правого спрямування.

Таким чином Беньямін Нетаньяху отримає підтримку близько 63 людей з 120 членів парламенту.

Виступаючи наприкінці передвиборчої кампанії, пан Нетаньяху висловив впевненість у підтримці з боку виборців.

«Я не маю сумнівів у тому, що багато, багато людей вирішать у останню мить повернути свою прихильність об'єднаній партії «Лікуд» - «Наш дім – Ізраїль». Я маю гарне передчуття. І у останній момент я звертаюсь до кожного громадянина, який прийде до урни для голосування: вирішіть, за що ви віддасте свій голос – за розділений та слабкий Ізраїль чи за об'єднаний і сильний Ізраїль», – сказав він у Єрусалимі.

Партія, яку очолює прем'єр, довгий час була фаворитом у країні, проте останнім часом її прибічники почали віддавати перевагу ультра-націоналістичній партії «Бейт Йехуді».

Очолює її колишній голова адміністрації пана Нетаньяху бізнесмен-мільйонер Нафталі Беннет.

Очікується, що партія пана Беннета отримає 14 місць у Кнессеті, ставши таким чином третьою за величиною у парламенті.

Другою за розміром має стати Лейбористська партія – останнім часом вона втратила підтримку виборців, проте аналітики кажуть, що їй вдасться отримати 18 місць завдяки невдоволенню суспільства зростанням вартості життя.

Лідер партії лейбористів Шеллі Яхимович вже заявив, що не приєднається до коаліції пана Нетаньяху.

Лідери нової світської партії «Єш Атид» (Майбутнє є) та центристської «Хатенуа», навпаки, готові розглянути таку можливість.

На відміну від попередніх виборів, цього разу питання становлення ізраїльсько-палестинського миру не отримало провідні місця у програмах партій.

Перед проведенням соціологічних опитувань стало зрозуміло, що найбільше людей хвилюють соціальні та економічні питання.

Пан Нетаньяху закликав до позачергових виборів у жовтні минулого року – через те, що його коаліція не змогла узгодити річний бюджет.