З першого липня цього року по всій Україні запрацюють бюро правової допомоги на базі всіх районних та міських управлінь юстиції, передбачених планом реформування органів юстиції. У новостворених бюро громадянам надаватимуть безоплатну первинну правову допомогу (роз’яснення та консультації) та вторинну (послуги адвоката коштом держави для соціально незахищених верств населення). Цю роботу вже проводять у центрах надання правової допомоги, але бюро створять у кожному районі, що значно розширить доступ громадян до правової допомоги. Водночас фахівці бюро надаватимуть допомогу населенню, що не має доступу до інтернету, з оформлення довідки чи подання заяви.

— Більше року минуло відтоді, як наша служба активно розпочала реформування, — зазначає начальник Головного територіального управління юстиції в Запорізькій області Андрій Данов. — Відтоді проведено величезну роботу. Реформи тривають і досі.

Підтримав його в. о. заступника начальника Головного територіального управління юстиції в Запорізькій області з питань держреєстрації Сергій Нікітенко. За його словами, Мін’юст — один із небагатьох органів, що активно реформується, і українці відчувають позитивний вплив реформ. Зараз усі реєстри доступні сім днів на тиждень і 24 години на добу на веб-сайті Мін’юсту. Ці дані офіційні, їх можна використовувати для захисту прав та інтересів громадян, включно з правоохоронними.

— Через децентралізацію органів влади та передачу функцій громаді на місцях відбулися значні зміни в тих функціях, якими раніше були наділені територіальні органи Мін’юсту України, — говорить директор регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області Павло Наливайко. — Частину функцій передано органам влади, скажімо щодо реєстрації рухомого майна, фізичних осіб, легалізації об’єднань громадян та функцій, пов’язаних з наданням первинної правової допомоги, а саме з роз’яснення норм чинного законодавства, тощо. Відтак робота триватиме на місцях, в кожному райцентрі, містах обласного підпорядкування. Адже якщо у великих містах така практика існує, то в сільській чи селищній громадах немає фахівців і такої можливості. Тому надання первинної правової допомоги покладено на регіональний і місцеві центри, які вже діють, а невдовзі в Запорізькій області утворять 17 бюро правової допомоги.

Павло Іванович зазначив, що безоплатну вторинну правову допомогу — захист інтересів людини, складання документів процесуального характеру тощо — вже надають у кримінальних, цивільних і адміністративних справах. Для цього створено чотири місцеві центри: в Бердянську, Мелітополі та два в Запоріжжі. Районні бюро дятимуть як структурні підрозділи місцевих центрів з 1 липня цього року.

Зараз держава відшкодовує витрати, пов’язані з адвокатською діяльністю через регіональний центр. Приміром, торік на відшкодування виплат адвоката спрямували майже 6,5 мільйона гривень. Діяльність місцевих центрів насамперед пов’язана із захистом прав соціально незахищених верств населення. Впровадження первинної та вторинної допомоги дає можливість викорінити ганебну корупційну практику, щоб питання громадян вирішували тільки в правовому полі.