ЗА ХУЛІГАНСТВО - 7 РОКІВ В’ЯЗНИЦІ. Десятки тисяч віруючих зібралися вчора під стінами храму Христа Спасителя у Москві на спеціальний молебен на захист церкви від критики та опоганення святинь.

Духовенство заявляє, що останнім часом сталися десятки зазіхань на ікони та інші церковні предмети.

Водночас Патріарха РПЦ Кирила критикують за любов до розкошів та лояльність до Путіна.

Проте паства захищає свою церкву:

«Ми всі нажаль люди грішні, і серед нас рідко зустрічаються святі але це не означає, що тепер має початися вакханалія».

«Ми всі зібралися тут, аби провести стояння, молебен, аби захистити нашу віру від зазіхань на православ’я, від того, що якісь варвари можуть опоганювати ікони та хрести».

Особливо обурила віруючих недавня епатажна акція панк-гурту Pussy Riot, що провів антипутінський молебен у храмі Христа Спасителя.

Правозахисники розцінюють акцію як прояв свободи слова, але церква не згодна.

«Факт блюзнірства, святотацтва, знущання над святинею пропонується розглядати як законний прояв людської свободи», сказав Патріарх РПЦ Кирило, звертаючись до учасників молебну.

За самим Кирилом останнім часом тягнеться шлейф скандалів: через дорогий годинник, який стерли на офіційних фото, елітну квартиру, а також звинувачення у підтримці Путіна на виборах. Православна церква переконана: патріарх став жертвою наклепницької кампанії.

Тим часом правозахисна організація Amnesty International визнала трьох заарештованих учасниць панк-групи Pussy Riot в’язнями сумління.

За хуліганство дівчатам загрожує 7 років ув’язнення.

У лютому перед вівтарем храму Христа Спасителя вони провели панк-молебен під назвою «Богородице, Путіна прожени». 

Copyright © 2012 euronews