ЮВІЛЕЙ. Близько 2 тис. вірян, представників уряду, столичної мерії, політиків і туристів вночі відсвяткували 850-річний ювілей собору Паризької Богоматері. 

Урочисту церемонію на площі перед собором розпочав Паризький архієпископ кардинал Андре Вен-Труа, передає УКРІНФОРМ.

«Сьогодні ми відзначаємо 850-річний ювілей зведення шедевру готичного мистецтва і технологічної майстерності Середньовіччя, яку тривалий час нехтували, а сьогодні обожнюють мільйони вірян та гостей Франції», – сказав кардинал під час урочистої церемонії під назвою «Ювілейний шлях».

Кардинал нагадав, що перший камінь собору Паризької Богоматері був закладений у 1163 році під керівництвом єпископа Моріса де Сюллі на місці першої християнської церкви Парижа – базиліки Святого Стефана. У 1250 будівництво собору в основному було завершено, а в 1315 році закінчено його внутрішнє оздоблення. Відтоді собор став духовним притулком для віруючих і місцем паломництва для туристів.

Після офіційної церемонії у храмі відбулася поминальна служба під звуки духовної музики майстра собору Паризької Богоматері. Після меси у виконанні Андре Вен-Труа присутні переглянули два короткометражні фільми про історію храму.

Організація «Ювілейного шляху» обійшлася організаторам приблизно в 6,5 млн євро. За інформацією організаторів, відзначення ювілейної дати триватиме упродовж наступного року і завершиться 24 листопада. Програма передбачає організацію і проведення шоу, концертів та інших святкових заходів.