ЕКСПЕРТИЗА. У понеділок у Варшаві відбулася ексгумація тіл чергових двох жертв Смоленської катастрофи. Через аналіз ДНК польські слідчі спробують з'ясувати, чи не сталося помилки у приналежності останків конкретним жертвам авіатрагедії. 

Про це повідомив у понеділок журналістам представник Головної військової прокуратури Польщі Марчін Максіян, передає УКРІНФОРМ.

«Прокурори окружної військової прокуратури у Варшаві за допомогою спеціалістів військової жандармерії й експерта судової медицини здійснили ексгумацію тіла однієї з жертв Смоленської катастрофи. У цей же час в іншому місці проведено ексгумацію другої жертви Смоленської катастрофи», – розповів Марчін Максіян.

За інформацією польських ЗМІ, у першому випадку йдеться про тіло останнього президента Польщі в екзилі Ришарда Качоровського, який похований у варшавському соборі Божественного Провидіння. Натомість у другому – про неназвану жертву трагедії, поховану на кладовищі  «Повонзкі»  у Варшаві.

Як визнав Максіян, існує висока ймовірність підміни між собою цих тіл.  «Не приховуємо, що існують сумніви щодо приналежності тіл. Є ймовірність, що з огляду на помилки при ідентифікаціях цих тіл вони були покладені не у свої труни», – сказав прокурор.

Обидва тіла вже перевезено до Кракова, де відбудеться відкриття трун і дослідження останків за допомогою комп'ютерного томографу. Згодом їх перевезуть до медичного університету у Вроцлаві, де буде здійснено розтин і проведено дослідження ДНК. Результати генетичного аналізу будуть готові упродовж кількох днів.

Нагадаємо, у вересні у Варшаві та Гданську ексгумовано тіла двох інших жертв катастрофи. В результаті аналізів ДНК встановлено підміну тіл двох осіб - легендарної діячки  «Солідарності»  Анни Валентинович і Терези Валевської-Пшиялковської. Тоді ж прокуратура повідомила про можливість схожої підміни ще у чотирьох випадках.

У 2011 та на початку 2012 року військова прокуратура Польщі здійснила ексгумацію трьох інших жертв катастрофи. У цих випадках виключено ймовірність підміни тіл.

Вранці 10 квітня 2010 року в результаті падіння польського урядового Ту-154М поблизу Смоленська загинули усі присутні на борту літака 96 осіб: президентське подружжя Лєха та Марії Качинських, а також представники політичної, військової, громадської та релігійної еліти країни.