РЕФОРМА

Укрзалізниця не планує змінювати форму власності

Суспільство так привчили, що для врятування будь-якого підприємства від розорення і перспектив на його подальше безбідне існування треба обов’язково провести приватизацію, та ледь зачувши про семирічну програму реформування залізничної галузі, усі раптом заговорили про неминучу втрату державою досить привабливої галузі. Чутки щодо цього вкотре спростував гендиректор Укрзалізниці Володимир Козак.

— У законі, — заявив він на брифінгу у Кабміні, —  чітко і ясно написано, що інфраструктура навіть не передається до статутного фонду цього новоствореного акціонерного товариства. Усі 100% акцій товариства перебуватимуть у руках держави. Тому ні про яку приватизацію не йдеться.

Нині Держадміністрація залізничного транспорту завершує роботу над підготовкою проекту постанови уряду про створення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування з урахуванням зауважень міністерств і відомств. Власне постанова вже є, однак до неї отримано чимало зауважень міністерств та відомств, які треба розглянути і за можливістю врахувати. Потім документ знову розішлють на узгодження для подальшого винесення на розгляд Кабміну.

Аби заспокоїти тих, хто не вірить чиновникам, В. Козак нагадав, що питання приватизації тих чи інших об’єктів — виключна компетенція уряду, парламенту та Президента. Тож, мовляв, не від керівництва Укрзалізниці це залежить. До того ж у компанії є чотиритисячний колектив, який разом із профспілками і роботодавцями відстежує кожен крок. А в тому, що реформування галузі назріло, сумніватися не доводиться. Сусідні країни вже завершили цей процес.

Планується, що реформування Укрзалізниці відбуватиметься у три етапи. На першому (2012-2013 рр.) буде створена єдина державна акціонерна компанія і функції розподілять між нею і державою. На другому (2013—2015 рр.) створять вертикально інтегровані виробничо-технологічні системи залізничного транспорту, структуровані за видами діяльності. На третьому етапі (2016—2019 рр.) ліквідують перехресне субсидування пасажироперевезень за рахунок вантажних і створять господарське товариство у сфері пасажироперевезень.