КОСМІЧНИЙ ПРИБУЛЕЦЬ. Мисливці за космічною здобиччю прямують до озера Чебаркуль поблизу Челябінська, де впав найбільший уламок метеоритного тіла. Люди сподіваються наживитися на унікальному явищі, адже, за даними експертів, метеорити такого розміру падають на Землю лише раз на століття. Навіть найменший уламок об’єкта може принести кілька тисяч доларів. Однак є й такі, хто воліє зберегти знахідку як сувенір.

«Я собі залишу. Навіщо його продавати? Якщо не жили багачами, то не варто й починати», – каже місцева мешканка.

Біля Чебаркуля вчені виявили невеликі шматки метеорита. Найбільший, що може сягати до 50-60 см, досі знаходиться на дні водойми. Місцева влада вже будує плани, сподіваючись перетворити озеро на туристичну принаду. Космічного гостя навіть вирішили охрестити на честь озера – «Чебаркуль».

«Були діагностовані мінерали – переважно, олівін, а також сульфіди, так званий троеліт і металічне залізо. Ну і різна дрібниця, на яку ми вже й не звертали увагу, тому що за структурою – це однозначно метеорит», – повідомив член Російської академії наук Віктор Ґроховскій.

Поки вчені вивчають природу метеорита, у Челябінську оцінюють масштаби лиха. Космічне тіло завдало збитків на понад 30 млн доларів, пошкодивши тисячі будівель. Майже 1200 людей зазнали поранень від уламків метеорита. Від масштабних руйнувань Челябінськ врятувало те, що 10-тонний об’єкт вибухнув ще у повітрі.

Copyright © 2013 euronews