НАВЧАННЯ ЗА БЮДЖЕТНІ КОШТИ. Середня професійна освіта (СПО) стане в Росії повністю безкоштовною. Про це повідомив сьогодні на брифінгу директор департаменту розвитку професійної освіти Міністерства освіти та науки РФ Геннадій Шепелєв, пояснивши, що це станеться з прийняттям нового закону про освіту, який зараз перебуває на розгляді в уряді.

Він нагадав, що початкова професійна освіта(ППО) наразі «фінансується з бюджету, за всіх платить держава». Скоро таке фінансування, за його словами, «поширять на середню профосвіту», де зараз 27 відсотків студентів платить за навчання власні кошти.

Г. Шепелев висловив упевненість, що з введенням безкоштовної середньої професійної освіти «соціальна захищеність населення різко підвищиться».

В системах СПО та ППО існують проблеми з працевлаштуванням випускників, зазначив чиновник. Так, в СПО це майже 30 відсотків випускників, які обрали економіку і управління, і 10 відсотків, які вибрали охорону здоров'я. За ППО - 16 відсотків, що вибрали спеціальність у сфері обслуговування, 11 відсотків - транспорт і стільки ж – у сфері архітектури та будівництва.

За його словами, проблему планується вирішити за рахунок організації регіонального моніторингу потреби у фахівцях.

© ИТАР-ТАСС.