КОНТРОЛЬНИЙ ПОСТРІЛ. Президент США Барак Обама оприлюднив учора масштабний план заходів щодо припинення збройного насильства. Низку пропозицій щодо контролю над продажем зброї він виголосив у Білому домі в присутності дітей, які писали  президентові листи після стрілянини в школі Сенді-Хук у штаті Коннектикут у грудні минулого року. Тоді озброєний чоловік застрелив 27 людей, зокрема 20 дітей, а також свою рідну матір. Після цього у США розпочалися дебати щодо посилення контролю над володінням зброєю.

Пропозиції в більшості повторюють ухвалений у вівторок у штаті Нью-Йорк законодавчий акт, в якому передбачені  найжорсткіші в історії США заходи.

Барак Обама,  зокрема,  підтримує заборону  на продаж бойової автоматичної зброї і великих обойм для набоїв, а також глибшу перевірку людей, які хочуть купити зброю.

Водночас він  визнав, що його пропозиції будуть розкритиковані у Конгресі. Та очікує, що 19 спеціальних заходів буде реалізовано через односторонні акти виконавчої влади – його прямі розпорядження.