ДУМКА ЕКСПЕРТІВ.Продовольча і сільськогосподарська організація Об'єднаних Націй (ФАО) заявила, що світ стоїть перед загрозою повторення катастрофічної епідемії пташиного грипу 2006 року, повідомляють іноземні ЗМІ, передає УНН.

Експерти ФАО вважають, що такого сценарію можна уникнути шляхом зміцнення на міжнародному рівні системи контролю за цим та іншими небезпечними захворюваннями тварин.

«Міжнародний економічний спад призвів до скорочення фінансування заходів, спрямованих на запобігання виникненню вірусу пташиного грипу H5N1 і інших погроз. І це відноситься не тільки до міжнародних організацій, але і до самих країн», - заявив головний ветеринарний експерт ФАО Хуан Луброт. Він також звернув увагу на циркуляцію вірусу в деяких країнах Азії і Близького Сходу, в яких захворювання стало ендемічним.

Представник ФАО попередив, що без необхідного контролю небезпечне захворювання легко може поширитися по всьому світу, як це сталося під час самого великого спалаху в 2006 році, коли вірус уразив 63 країни. Крім того, в період з 2003 по 2011 рік захворювання призвело до загибелі або вимушеного забою більше 400 млн домашніх курей і качок, а економічний збиток склав близько 20 млрд доларів.

Відзначається, що, як і деякі інші захворювання тварин, вірус H5N1 може легко передаватися людині. У період з 2003 року по 2011 рік ним було інфіковано понад 500 людей. 300 чоловік, що заразилися вірусом, померли.