ТУРБОТА 

Іноземним гостям допомагають волонтери та військові-залізничники

Вадим ВИГОВСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»

Чемпіонат Європи з футболу в розпалі. Приймаючі міста через наплив уболівальників розфарбовуються у кольори збірних команд, які виходять на поле. Благополучно добратися до місця призначення їм допомагає ціла армія помічників. Серед них — військовослужбовці Державної спеціальної служ?би транспорту Міністерства інфраструктури, які спільно з правоохоронцями проводять патрулювання на залізничних вокзалах та в аеропортах.

Скажімо, у столиці за Держспецтрансслужбою закріплено сім постів на Київському залізничному вокзалі.  З 9:00 до 21:00 військовослужбовці чергують  біля центрального входу, в районі Південного і Приміського вокзалів, контролюють привокзальну площу та приміські платформи.

Військові супроводжують і нові швидкісні поїзди, дбаючи про безпеку пасажирів.  Вони також допомагають правоохоронним органам на стадіонах і у фан-зонах. У містах, де проходить Єврочемпіонат, військові залізничники підтримують порядок цілодобово. Загалом у заходах задіяні 373 бійці — офіцери, прапорщики та солдати-контрактники. Спеціально до Євро-2012 їм пошили нову форму європейського зразка.

У поїздах формуванням Донецької залізниці 54 студенти профільних ВНЗ, які володіють англійською мовою, працюють провідниками. Це поїзди київського та московського напрямків. У вокзальному комплексі міста  цілодобово працює 18 волонтерів із знанням іноземної мови. Аби задовольнити потреби пасажирів у столичному напрямку, Донецька залізниця на 13 та 16 червня планує сформувати додатковий поїзд.

Не відстає від колег і Львівська залізниця, яка призначила додатковий електропоїзд для перевезення іноземних уболівальників. Він курсуватиме із Перемишля до Львова у дні проведення матчів. 9 червня на перший матч до Львова додатковим електропоїздом приїхало 600 іноземних уболівальників.

 — Наші волонтери спільно з волонтерами Львівської міської ради їх зустріли, все розказали, показали і скерували на стадіон, — розповів начальник пасажирської служби ДТГО «Львівська залізниця» Богдан Яворський. — Мовного бар’єра у спілкуванні не було. Ні?мецькі вболівальники, а саме вони прибули цим потягом, захоплені містом. Умови перебування на вокзалі їм сподобалися. Цінами теж задоволені. Майже 15% з них зі Львова поїхали до Києва та Харкова.

Усі бажаючі зможуть скористатися додатковим електропоїздом за маршрутом Перемишль—Львів ще й 13 та 17 червня.