НОВИНКА. Вийшов ранком на зупинку комунального транспорту і не вірю очам своїм: за кермом нового автобуса, що саме під’їхав, чи то міліціонер, чи то пілот літака. У блакитній, мов небо, сорочці, з погонами, обличчя зосереджене...

Гурт на зупинці загомонів, мовляв, у місті щось сталося. А таки сталося: відтепер у Вінниці водії автобусів працюють в уніформі. Здавалося б, яка різниця як одягнений, основне, щоб комфортно і безпечно їхав. Та недарма ж видатний український поет зауважував про єдність корисного і красивого в житті.

У формі водію Леоніду Бутельку зручно працювати. Фото автора

«Моїй дружині форма дуже сподобалася. Коли йду на роботу, сусіди звертають увагу і хвалять обнову. А на зупинках пасажири підходять і фотографують на мобільні телефони, ніби знаменитість», — розповідає водій Леонід Бутелько. Яку картинку залишають в наших очах ті, хто зранку до ночі задає ритм місту, є своєрідним барометром рівня культури.

У місті над Південним Бугом багато зроблено з наведення порядку в перевезеннях, оновленні рухомого складу, можливостей працювати в громадському транспорті з Інтернетом. А тепер дійшли руки надати статечності водіям.

Та чи зручно у формі працювати? Л. Бутелько запевнив, що так. І пояснив мені знаки, зображені на ній. «Лички» на погонах свідчать про клас водія, наприклад, три «лички» означає, що водій першого класу, дві – другого. Емблема на сорочці засвідчує належність до вінницької мережі громадського транспорту, власне, якщо пасажир ненароком забув, де перебуває, то йому підкаже краватка водія, на якій зображено герб Вінниці.

Ще на початку нинішнього року керівництво КП «Вінницьке трамвайно-тролейбусне управління» прийняло рішення забезпечити водіїв комунального транспорту формою. Дизайн розроблявся з урахуванням усіх вимог специфіки роботи і затверджувався керівництвом міста.

Шили спецодяг для кожного водія індивідуально на місцевих підприємствах. У літню форму входять сорочка, брюки, краватка, пілотка. Далі як варіант — куртка і гольф.

Наразі спецодягом забезпечили водіїв автобусів, та, як зазначив заступник начальника комунального підприємства «ВТТУ» Микола Завірюха, незабаром форму одягнуть водії трамваїв, тролейбусів, маршруток, а також контролери. Тож у салонах громадського транспорту працюватимуть стюардеси!