БІДА

Закарпатці потерпають не лише через стихію, а й внаслідок недопрацювання комунальників та органів місцевого самоврядування

Закарпаття довго залишалося острівцем спокою на тлі надзвичайних снігопадів і сильних морозів, у полоні яких узимку опинялися інші регіони України. Здавалося, до кінця цієї пори року стихія вже не турбуватиме.

Та сталося інакше, і порушниками спокою стали не сніг і мороз, а опади, які загостювали з іншої пори року. Протягом останніх трьох днів минулого тижня майже безперервно лив дощ. Вода переповнила меліоративні канали і дренажні системи, річки на багатьох ділянках вийшли з берегів.

— До неділі було підтоплено понад 220 дворогосподарств та майже 100 гектарів сільськогосподарських угідь, — розповів начальник Територіального управління МНС у Закарпатській області Мирослав Щербей. — Довелося задіяти 129 чоловік особового складу, 26 одиниць техніки, 8 мотопомп. На ранок вівторка підтоплених дворогосподарств не було, вода залишалася на 31 гектарі сільгоспугідь.

Енергетики змушені були відімкнути електроенергію у 18 населених пунктах Міжгірського, Воловецького, Тячівського та Рахівського районів. Уранці у вівторок кількість населених пунктів без світла зросла до 21, однак перелік районів змінився: Міжгірський, Великоберезнянський, Рахівський. Шість населених пунктів залишалися без електроенергії повністю: автоматика відімкнула її через значні снігопади.

Хоч би з якою самовідданістю намагалися ліквідовувати наслідки паводків працівники Державної служби з надзвичайних ситуацій, миттєво розгребти «завали», створені бездіяльністю органів місцевого самоврядування в населених пунктах, неможливо. Яскравий приклад — ситуація в місті Виноградів, де у водяному полоні опинилися кілька вулиць. На них вода стікала потоком із Чорної гори. Не потрапляючи у зливову каналізацію, дощові потоки заливали дворогосподарства, опинялися в підвалах і підсобних приміщеннях. Ціна питання — зіпсовані продукти і пошкоджене майно.

У Виноградові величезне озеро утворилося на вулиці із символічною назвою — Комунальна. Розміщені на ній виробниче управління житлово-комунального господарства та «Виноградівський райавтодор» виразно продемонстрували всю глибину своєї безпорадності. І місцевим депутатам, і виконавчій гілці влади доведеться відповідати перед городянами й ліквідовувати наслідки біди не лише на словах.

Але місто на березі Тиси — далеко не єдине, чиї основні проблеми впираються в недопрацювання комунальників чи в технологічні помилки.

Сильні опади призвели до підтоплення населених пунктів. Фото з сайту zk.mns.gov.ua

Неозорі водяні плеса утворилися на вулицях і городах сіл Макарьово і Барбово Мукачівського району з цілком прозаїчної причини: тут не подбали про розчищення дериваційних каналів. Звідси вода витекла на дворогосподарства, в багатьох із яких вирощують розсаду ранніх овочів. Повінь забрала з собою надії на врожай і прибуток.

Рівно опівночі проти понеділка під потоками переповненої річки Стара опинилася автодорога міжнародного значення Київ — Чоп. Державтоінспектори налагодили на цій ділянці «живе» регулювання руху, а рятувальники відкачували воду. Вже через кілька годин вона повернулася в русло.

В Ужгороді залило вулицю Учительську. На вулиці Пестеля підмило один із житлових будинків: той склався, немов картковий. Щоб запобігти витоку газу, довелося перекрити його цілій вулиці. Утім, незабаром подачу блакитного палива відновили.

У гірських районах на автошляхи попадали дерева, перекриваючи рух транспорту. Рятувальники і енергетики вчасно прибували на проблемні ділянки автотрас. Крім того, надавали допомогу з перетягування багатотонних вантажівок через Абранський перевал. На «київській» трасі через складну ділянку переправлено чотири фури, на під’їзді до пункту перетину кордону «Ужгород» допомогу надано вантажному авто.

Нині рятувальники залишаються в повній готовності, оскільки цього вимагає погодна ситуація. Хоч рівень річок другу добу не підвищується, заспокоюватися не можна. Метеорологи прогнозують в області сильні, місцями дуже сильні опади у вигляді мокрого снігу та снігу, який може переходити в дощ. У горах зберігається небезпека сходження лавин.