САМІТ. Європейському центральному банку нададуть наглядові функції, а також він отримає владу втручатися у діяльність будь-якого банку єврозони. Так вирішили у ніч з четверга на п’ятницю лідери країн Європейського союзу.

Домовленість про наглядовий орган, схоже, стала компромісом між Францією і Німеччиною, які раніше мали розбіжності щодо строків, а також кількості банків, за якими здійснювали нагляд ЄЦБ. Згідно з попереднім планом, нагляду мали б підлягати усі шість тисяч банків 17 країн єврозони, однак Німеччина хотіла обмежити їхній перелік найбільшими, системними банками.

Зрештою, презентуючи остаточну домовленість, президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу заявив, що ЄЦБ зможе, у разі потреби, втручатися у роботу будь-якого банку зони євро. Водночас німецький канцлер Ангела Меркель завважила: згідно з угодою, нагляд за різними банками здійснюватиметься по-різному. Тобто за деякими — безпосередньо, за іншими опосередковано, через уряди країн. Лідери ЄС також домовилися, що нові функції ЄЦБ з нагляду будуть жорстко розмежовані із його функцією визначення грошово-кредитної політики.

Та за будь-яких обставин напрямок руху обрано правильний. Згадаймо хоча б, з чого почалася чотири роки тому нинішня світова криза — 15 вересня 2008-го зазнав краху найбільший американський банк «Леман Бразерс»…