ДОСЛІДЖЕННЯ. У Європейському Союзу з 1 січня 2013 року може різко впасти виробництво свинини через зростання цін на корми і введення нових правил про зміст худоби. Про це УНН повідомили у прес-службі УКАБ.

За повідомленням УКАБ, набагато більше скорочення виробництва свинини, ніж спочатку прогнозувалося, може бути зафіксовано в ЄС, згідно з результатами дослідження Британського виконавчого свинарського комітету (BPEX). Це падіння буде пов'язане із зростанням цін на корми і введенням часткової заборони на утримання свиноматок в стійлі, який вступить в силу в Європі з 1 січня 2013 року.

Таке падіння виробництва може призвести до різкого зростання цін на свинину та продукти свинарства. У доповіді також наголошується, що 18 країн ЄС кажуть, що вони будуть готові до нового законодавства до зазначеного терміну, тим не менш, BPEX прогнозує три можливі сценарії розвитку ситуації в європейській свинарської галузі:

Падіння виробництва свинини до 2014 року складе близько п'яти відсотків з рівня 2011 року, що призведе до зростання цін, але з досить швидким відновленням, так як продуктивність покращиться.

Більш різке падіння виробництва, так як більш високі ціни на корми додадуть до тиск на виробників в доповнення до впливу заборони на утримання свиноматок у стійлах, що призведе до браку свинини і суттєвого підвищення цін, в результаті чого виробники будуть вимагати політичного втручання.

– Реорганізація виробництва таким чином, що розведення буде зосереджено в Північно-Західній Європі, а переробка – у Східній і Південній Європі, що дозволить знизити загальні витрати на виробництво.

«Важко сказати, який сценарій найбільш вірогідний через вплив величезного зростання цін кормів, – говорить автор звіту Стівен Ховарт, – Недавнє зростання цін на свиней у Європі, в якійсь мірі, пом'якшив негативний вплив зростання цін на корми, що означає, що сценарій номер один залишається найбільш ймовірним. Однак, якщо високий рівень цін на свиней у ЄС не протримається достатньо довго, то другий сценарій легко може стати реальністю».

За словами голови BPEX Стюарта Х'юстона, заборона на утримання свиней в стійлах «не може бути прийнятий в ізоляції».

«Це відбувається в той час, коли виробники свиней знаходяться під значним фінансовим тиском через високі ціни на корми, – говорить він, – Більшість виробників стикаються зі зростанням збитків. Ситуація навряд чи покращиться в найближчому майбутньому, якщо останнє підвищення цін на свиней не буде носити стійкий характер, так як ціни на корми, як очікується, залишаться високими. Ми вже бачимо, що багато виробників залишають промисловість, як у Великобританії, так і по всій Європі. Це призведе до падіння виробництва і, як наслідок, зростання цін».