ЄВРОПЕЙСЬКІ СПРАВИ.Створенню робочих місць і відновленню економічного зростання у ЄС може завадити скорочення бюджету Євросоюзу у 2013 році. На цю тему ведуть у Страсбургу дискусію депутати Європарламенту. Так, Єврокомісія хоче збільшити бюджет на наступний рік до 138 мільярдів євро. А країни ЄС нагадують про кризу і пропонують бюджет на 6 мільярдів євро менше.

«На саміті Євросоюзу кілька місяців тому Рада ЄС погодилася з Єврокомісією, а Європарламент сказав, що мати таку домовленість дуже важливо. І раптом за кілька днів після цього уряди країн ЄС пропонують скоротити бюджет. Але Європарламент хоче бути послідовним і виступає за фінансування тих галузей, де Рада ЄС хоче урізати бюджет»,- зазначила іспанська євродепутатка від соціалістів Ейдер Гардіасабал.

ЄС може таким чином не виконати взяті зобов’язання в галузі інновацій, досліджень і створення робочих місць, упевнений доповідач, італієць Джованні Ля Віа з Європейської народної партії:

«Європейський Союз в останні роки, перебуваючи під тиском країн-членів, узяв на себе величезні зобов’язання. Сьогодні необхідно завершити ці програми, сплативши рахунок. Не виконано зобов’язань на 207 мільярдів євро. Тож ми повинні оплатити ці рахунки, ось чому ми просимо держави-члени виконувати свої обіцянки».

Голосування по бюджету в першому читанні має відбутися в жовтні. Якщо рішення ухвалено не буде, законодавча процедура може затягнутися.

Copyright © 2012 euronews