ЗДЕШЕВЛЕННЯ ЧЕРЕЗ КРИЗУ. Європейці менше платитимуть за мобільні дзвінки в інших країнах ЄС: починаючи з 1 липня, у Європі дешевшає роумінг та передача даних з портативних комп’ютерів. За це проголосував у четвер Європарламент. Ціни також ще зменшаться в наступні два роки. Тож принаймні ця новина має потішити європейців у важкі часи економічної кризи.

«Розцінки знизяться дуже суттєво,- пояснює євродепутат від Люксембургу Роберт Ґеббельс. -Приміром, за передачу даних люди платять від 2 до 3 євро за мегабайт, а за пару років ціни дійдуть до 20 центів. Тож це дійсно дуже значне подешевшання».

З майже 600 присутніх у залі тільки 10 євродепутатів проголосували проти нових цін, а 10 утрималися. Тож з 1 липня хвилина роумінгу у країнах ЄС коштуватиме не 35, а 29 центів. За текстове повідомлення у роумінгу європейці платитимуть 9, а не 11 центів. Передача даних коштуватиме 70 центів за мегабайт, нині чітких цін на таку послугу немає.

Нові правила передбачають і попередження, якщо при користуванні Інтернетом в іншій країні ЄС рахунок досягає 50 євро. Європарламент також подбав про те, аби між 4 основними мобільними операторами ЄС існувала цінова конкуренція:

«Щоб покінчити з домінуванням малої кількості компаній, Європарламент також просить Єврокомісію встановити єдиний мобільний тариф на всій території ЄС, якщо до 2016 року не виникне реальної цінової конкуренції між телефонними компаніями, що домінують на ринку»,- повідомляє з Брюсселя кореспондентка Євроньюз Ракель Гарсія.

Copyright © 2012 euronews