МАФІЯ І СПОРТ. Європол довів реальну загрозу з боку мафії для європейського футболу. Поліція ЄС викрила злочинне угруповання, яке з метою отримання виграшу сфальсифікувало результати щонайменше 380 матчів у Європі від початку 2008 року.

Причетними до махінацій вважають 425 людей – гравців, суддів та власників футбольних клубів, яких начебто підкупили, аби вплинути на результати матчів. Директор Європолу висловив своє занепокоєння:

«Ми завжди підозрювали, що організована злочинність намагалася маніпулювати футболом упродовж багатьох років. Це перший реальний доказ масштабів цього явища, і я стурбований тим, наскільки це загрожує футболу в Європі».

Рахунки матчів, серед них і кваліфікації до важливих чемпіонатів, замовляло угруповання з Сінгапуру. Принаймні 300 договірних матчів зіграли в Німеччині, Швейцарії, Туреччині та Англії. Лише в Німеччині на договірних матчах злочинці заробили 8 мільйонів євро. Сума найбільшого хабара становила 140 тисяч євро. Результати ще 300 матчів за межами Європи слідчі теж вважають сфальсифікованими – зокрема в Африці, Азії, Латинській та Центральній Америці.

Copyright © 2013 euronews