ФОТОФАКТ. Місто Збараж приваблює туристів старовинним замком, тож  ідея звести ще один, тільки з гарбузів, знайшла своїх прихильників, повідомляє наш власкор Микола ШОТ. До втілення задуму долучилися 30 студентів-волонтерів, які й зібрали  помаранчеві плоди.

Каркас для споруди  виготовили металевий. Стінами стали високі загострені дерев’яні кілки, на які нанизали яскраві гарбузи. Замість даху — сітка. Долівку встелили соломою. А що ж за  замок без картинної галереї! З гарбузів наробили і скульптур.

Гарбузовий замок-тризуб. Фото Миколи ШОТА

Гарбузовий замок у Збаражі занесли до Книги рекордів України: на його виготовлення пішло майже сім тисяч плодів. Уповноважена цього видання Валентина Лимар вручила голові облдержадміністрації Валентинові Хоптяну відповідний сертифікат-свідоцтво.

Започаткували і новий фестиваль — гарбузовий.  Тут частували різними гарбузовими стравами, але головну роль на себе все-таки взяв куліш, який готували у польових умовах і кожен охочий міг ним посмакувати. Задум гарбузового фестивалю чудовий. Але його, гадаю, було б доречно проводити не в рамках міських святкувань, а як окремий захід.